Geschreven door johandebruijn

Shirataki (sjie-rah-TAH-kee) noodles zijn dunne licht doorschijnende slierten. Ze komen uit Japan of China. Hier wordt de Konjak plant gekweekt voor zijn grote, zetmeelhoudende wortelknollen. Uit deze wortelknollen wordt meel (Konjac meel) en een gel, genaamd Konyaku gemaakt. De lange dunne slierten worden shirataki genoemd. Ze worden soms ook Konnyaku noodles genoemd.

Shirataki noodles zijn dunner dan tarwe noedels, breken niet zo makkelijk en hebben een andere textuur. De textuur is taai. Door de noodles een paar minuten te koken wordt de textuur wat zachter. Ze bevatten een voedingsvezel genoemd Glucomannan. Van nature bevat de shirataki zeer weinig calorieën en koolhydraten.

Shirataki noodles hebben een neutrale smaak, maar door ze mee in een gerecht stoven of te roerbakken neemt de noodle de smaak aan van de gebruikte kruiden, groenten of saus. Kies voor de bereiding van de Shirataki noodle dan ook bij voorkeur roerbak-recepten, recepten waarin de noodles in de saus kunnen meestoven of recepten met kruidige ingrediënten uit.

Shirataki noedels zijn nat verpakt. Dat wil zeggen, dat je ze koopt in een zakje voorverpakt in vloeistof (water) en waaruit ze kant en klaar te eten zijn. Je hoeft alleen de noodle goed af te spoelen en kort te koken.

Kung Pao kip met shirataki

By johandebruijn

november 30, 2016

Ingrediënten

450 gram kipfilet, in blokjes gesneden

6 pakjes shirataki noodles van 150 gram p/stuk

(in plaats van de shirataki kun je ook 50 gram noodles nemen*)

1 el zonnebloemolie

1 rode peper fijngesneden (mogen er ook meer zijn: tot een maximum van 3)

200 gram champignons

2 paprika’s in kleine reepjes gesneden

25 gram ongezouten pinda’s

2 lente-uien, fijngesneden

Voor de marinade gebruik je:

2 el soja saus

1 el (droge) sherry

2 el maizena

Voor de saus gebruik je

100 ml kippenbouillon

6 tl sojasaus

2 tl balsamico azijn

1 tl (droge) sherry

2 tl sesam olie

1 tl hoisen woksaus

1 tl maizena

peper vers gemalen

Aanwijzingen

1Doe de ingredienten voor de marinade in eens schaal, meng goe den doe de kip er bij.

2laat dit tenminste 20 minuten staan om te marineren.

3Spoel ondertussen de shirataki noodles af en kook voor een minuut. Afgieten en wegzetten om later te gebruiken.

4Doe de ingredienten voor de saus in een schaal en meng goed door elkaar, laat staan voor later.

5Verwarm een wok op hoog vuur, doe de olie erbij en vervolgens de fijngesneden peper. Roerbak de pepers ongeveer 30 seconden.

6Voeg vervolgens de champignons en de kip er bij ( let op dat er niet teveel van de marinade meegaat) en bak totdat de kip lekker bruin en gaar is (ongeveer 3-5 minuten).

7Voeg de gesneden paprika toe en laat een minuutje of wat meebakken (let op: de paprika moet nog een ‘bite’ hebben)

8Doe daarna de saus er bij en de pinda’s en bak 1-2 minuten nog goed door.

9Schep de shirataki en de kip met groenten op een bord en bestrooi met lente-ui.

00:00

Over de auteur

johandebruijn

Laat een reactie achter