Mijn Gezond Advies
Volg ons op Facebook en Twitter

Patat met mayonaise

Patat met mayonaise, wie is daar nou niet dol op. De meesten van ons houden wel van een patatje met mayonaise, en terecht! Maar het kan nogal een verschil maken of je de ene of de andere patat neemt.

Zoals op het plaatje neergezet zit er een groot verschil in het aantal calorieën tussen de linker- en de rechterzijde van het zakje patat. Beiden zijn echter (nagenoeg) gelijk; gemaakt van dezelfde grondstoffen alleen is de bereidingswijze anders.

Het patatje aan de linkerzijde ( met de meeste calorieën) is op de traditioneel wijze gemaakt. Aardappel gebakken in de frituur hetgeen wil zeggen dat, naast het aantal calorieën, we ook te maken hebben met frituurvet iets dat niet het meest gezonde voedingsmiddel is. Neem je een patatje zonder de mayonaise dan praat je al gauw over zo'n 654kcal (bron: voedingswaarde.nl). Een heleboel calorieën dus! Doe daar dan de mayonaise bij (741kcal per 100gr.) en je bent voor de hele dag eigenlijk al klaar.

patat

Neem je een patatje zoals neergezet aan de rechterzijde van het plaatje dan praat je over 249kcal per 100 gram ( bron: voedingswaarde.nl) maar, en dit is wellicht nog belangrijker dan het aantal calorieën, het vetgehalte is 7,8 tegen 16 voor de traditionele frites. Voor de vergelijking van de patat op het plaatje met mayonaise hebben we de mayonaise 3% vet genomen. Dezelfde hoeveelheid komt neer op 72 Kcal en dat is heel wat minder dan 741!

Smaken verschillen per persoon en zijn erg subjectief zodat ik mij daar niet over wil uitlaten. Wel wil ik stellen dat oven frites even lekker kunnen zijn als traditionele frites. De wetenschap dat je minder calorieën binnen krijgt en minder slechte vetten heeft voor mij de balans doen overslaan naar de ovenfrites.

Voor de duidelijkheid is eenzelfde zakje frites gebruikt; het gaat echter om de achterliggend e gedachte en niet zozeer om het plaatje.

Leave a Comment: