Blog

Tips om af te vallen

tips voor afvallen
Geschreven door johandebruijn

Afvallen, tips waardoor je gaat afvallen en op gewicht blijft; met gemak!

Nu is geen goed moment. Morgen doe ik weer aan de lijn. In de zomer is het misschien gemakkelijker om af te vallen. In de vakantie wil ik lekker eten, dus na de vakantie is toch een beter moment. Of…“Ok dan, eentje nog. Morgen ga ik echt beginnen!” “Maandag ga ik starten….”

Veel mensen nemen zich voor om af te gaan vallen nadat ze eerst hun buik vol hebben gegeten. Met een volle buik lijkt het best eenvoudig en is het nauwelijks voorstelbaar hoe sterk de drang naar ongezond eten kan zijn op een ander moment. Maar die momenten breken aan, en dan breekt de weerstand. En is die eenmaal gebroken dan haken de meeste mensen af.

Wat maakt het ook allemaal uit, ik kan het gewoon niet… Ik ben niet sterk genoeg om het vol te houden. Ik ben te lui. Afvallen is moeilijk en daarom geef ik snel op. Ik weet eigenlijk niet eens precies wat ik moet doen om echt af te vallen.

Wellicht heb jij ook al diverse malen geprobeerd om af te vallen door middel van het zoveelste dieet. Dat ging misschien prima in de eerste twee weken, maar het eind van het liedje was waarschijnlijk dat je na een tijdje weer terug was bij af.

Je weet natuurlijk dat je met al die populaire diëten niet het gewenste effect zal bereiken op een gezonde manier. Ze zijn namelijk niet vol te houden.

Ben je er nu klaar mee en er klaar voor. Erken je dat je overgewicht hebt en dat je een (groot) aantal kilo’s zal moeten afvallen. Met de lekkere en gezonde weekmenu’s van Mijn Gezond Advies hoef je geen dieet vol te houden. Er valt niets vol te houden, het is namelijk geen dieet!

Met de Mijn Gezond Advies menu’s kan iedereen gewicht verliezen. En belangrijker, iedereen kan op zijn ideale gewicht blijven! Dus ook jij…Vraag jezelf dus niet of je het kan volhouden maar begin met afvallen door gewoon lekker en gezond te eten. Vergeet al die diëten die wonderen beloven! Die werken allemaal tot ze mislukken.

Niets menselijk is je vreemd. Iedereen kan wel eens een zwak momentje hebben nietwaar? Lees dan even het onderstaande en doe er je voordeel mee.

Neem een dag vrij per week! Voor veel mensen is een goede strategie om 5-6 dagen per week gezond te eten en daarnaast 1 of 2 dagen vrij te nemen. Deze ene vrije dag waarop je alles eet wat je wilt, kan zelfs bijdragen aan een groter gewichtsverlies. Hoe gek dat ook klinkt!

Waarom?

Door een dag per week meer koolhydraten te eten worden hormonen gestimuleerd die bij de vetverbranding betrokken zijn. Tijdens deze dieetvrije dagen is het vrij normaal om een beetje aan te komen. Het meeste van dit gewicht zal echter bestaan uit water dat je binnen een dag weer kwijt zult zijn.

Tips om afvallen nog gemakkelijker te maken.

1.Vul een tas met de kilo’s die je wilt afvallen. Stel je wilt 20 kilo verliezen. Naast het feit dat je moeilijk een tas kan vullen die 20 kilo weegt, zal je goed gaan beseffen hoeveel 20 kilo eigenlijk is. 20 kilo wil je gewoon niet elke dag op je rug meedragen, want dat is gewoon heel zwaar.

Stel je voor dat je die 20 kilo hebt verloren. Hoeveel fijner zal dat dan zijn voor je dagelijkse activiteiten? Nooit meer die overtollige bagage met vet, die overal mee naar toe moet. Vul daarom één of meerdere tassen met de kilo’s die je wilt afvallen en til deze af en toe eens op, zodat je eraan herinnerd wordt hoe zwaar jouw overtollige kilo’s nou echt zijn.

Vervolgens haal je steeds meer kilo’s uit de tas, naarmate je die zelf ook kwijtraakt. Dit zal erg motiverend werken en wordt je constant met je neus op de feiten gedrukt en voel je aan de tas(sen) precies hoeveel kilo je er nog af wilt hebben.

2. Laat iedereen thuis met je meedoen. Als jij voortdurend bezig bent met gezonder eten, maar de rest van het huis doet niet met je mee dan kunnen verleidingen een stuk moeilijker zijn te weerstaan en je motivatie doen verlagen. Probeer daarom iedereen in huis te laten meedoen.

Misschien willen zij niet afvallen dan kunnen zij nog wel dezelfde gezonde maaltijd eten als jij doet. Laat weten hoe belangrijk jij het vindt dat je wilt werken aan een slanker en gezonder lichaam en probeer zo met iedereen ervoor te zorgen dat er nauwelijks nog ongezond eten het huis binnen komt.

3. Breng je omgeving op de hoogte. Laat je familie, vrienden en collega’s weten waar je mee bezig bent. Zo zullen zij veel beter rekening houden met en zullen zij ook niet snel voor verrassingen komen te staan als je opeens dat stukje taart of die lekkere kroket niet meer neemt. Daarbij zal je je meer verplicht voelen om door te gaan met afvallen. Als je namelijk al snel stopt, zullen veel mensen denken dat je geen discipline hebt en wel vaker dingen start zonder goed af te maken.

4. Gebruik minder weegschaal en meer de spiegel, dan zie je de competitie. Als je wilt afvallen, focus dan niet te veel op het getal dat je ziet op de weegschaal. Natuurlijk is de weegschaal belangrijk om je vorderingen te peilen, maar het verliezen van centimeters en het verkrijgen van meer spiermassa zijn ook belangrijk. Wat misschien nog wel het belangrijkst is, is hoe jij zelf vindt dat je eruit ziet in de spiegel. Kijk goed naar jezelf en bepaal op die manier of je tevreden bent over je lichaam. Zoals jij jezelf ziet, zo zien andere je ook. Wat je ook kan doen is elke 2 weken een foto nemen van jezelf in je bikini of ondergoed, om zo beter te zien of je echt resultaat boekt.

5. Visualiseer je perfecte lichaam. Concrete motivatie kun je halen uit een kledingstuk dat je graag zou willen/kunnen dragen. Bijvoorbeeld een skinny jeans of een jurk. Hou jezelf voor hoe goed je eruit zal zien in dat kledingstuk als je eenmaal op je streefgewicht bent. Stel je elke dag voor hoe het zou zijn om zo dun te zijn als jij zou willen. Zie jij jezelf al liggen in bikini op het strand? Hoe zal jij je voelen? Geweldig toch!

Hou dit gevoel vast en bedenk hoe jij vandaag dichterbij je doel kan komen. Je zult moeiteloos iets kunnen bedenken en hieraan vast kunnen houden. Leuk toch? Wat je ook wilt bereiken in je leven, als je hierover visualiseert, dan zal je het eerder krijgen. Wil je dus een slank lichaam, stel dan elke dag voor hoe lekker jij zal liggen als je je doel bereikt hebt en trots bent op je lichaam. Door alleen al dit te voelen, zal je lichaam automatisch meewerken en zal je ook merken dat je gemotiveerder bent om door te gaan met afvallen. 18

6. Successen vieren. De meeste mensen belonen zichzelf als ze hun streefgewicht behaald hebben, maar het is belangrijk om op de weg ernaartoe ook je successen te vieren. Bijvoorbeeld als je al een aantal weken bewust op de suikers let, meer groente en fruit eet of het sporten weer hebt opgepakt. Het zijn allemaal momenten die de basis vormen van je succes op de lange termijn en je motivatie hoog houden. Verwen jezelf daarom met iets leuks, zolang het maar geen ongezond eten is.

7. Wees niet te streng. Een van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen snel opgeven tijdens het afvallen, is dat ze te streng zijn voor zichzelf. Jezelf straffen voor het feit dat je een misstap hebt begaan. Het eten van een zak chips of een rol koekjes heeft juist vaak een negatief effect. Hierdoor ga je eerder emotie eten of je gedrag compenseren door helemaal niet meer te eten. Dat is uiteraard niet gezond en helpt je ook niet met het krijgen van meer motivatie. Af en toe smokkelen is helemaal niet erg. Zolang je maar snel weer de draad oppakt.

8. Kook niet te veel eten. We hebben met zijn allen de neiging om de pan leeg te eten. Want zeg nu zelf, het is zonde om iets weg te moeten gooien. Als je lekkere gezonde dingen op tafel zet krijg je misschien ook wel te veel naar binnen. Een grote maaginhoud kun je verkleinen door minder te eten. Je zult op den duur dan ook eerder vol zitten van een kleine maaltijd. Zorg wel voor voldoende voedingsstoffen. Aanvullende supplementen van vitamines en mineralen kunnen je daarbij helpen.

9. Eet van een kleiner bord. Op een groot bord past gewoon meer voedsel. Als je van een klein bordje eet lijkt het alsof je een heel bord hebt leeggegeten. Je eigen ogen bedriegen je stiekem op deze manier. Stel je zelf als doel dat je in een maatje kleinere broek wilt passen. Hang die broek in het zicht, maar ga hem niet elke dag even passen. Dat kan ook weer demotiverend werken. Kijk alvast in een modeblad of in een winkel welke jurk goed bij je zou passen als je straks je streefgewicht hebt bereikt. Stel jezelf als doel dat dit je beloning wordt als het gelukt is.

10. Je riem en je broekmaat. Hou in gedachte dat je gezond bezig bent als je probeert om er wat kilo’s vanaf te krijgen door middel van bewegen en gezonder eten. Elk overtollig pondje wat je dagelijks meezeult kan namelijk voor verzwaring van je leven leiden. Maar bedenk wel dat als je flink gaat bewegen je ook je spieren gaat trainen. De weegschaal zal misschien niet meteen aangeven dat je bent afgevallen, maar aan je broekmaat of aan je riem zal je het wel merken. Hou je daar aan vast. Hou je vast aan de opmerkingen van anderen die tegen je (gaan) zeggen: Goh, wat zie je er goed uit! Ben je afgevallen? Het motiveert natuurlijk enorm.

11. Trek een badpak of bikini aan die eigenlijk te klein geworden is. Maak een foto van jezelf. Bedenk dan hoe je er van de zomer uit wilt zien in dit badpak of deze bikini. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Je zult in ieder geval de motivatie moeten hebben om dat voor elkaar te boksen. Door naar de foto te kijken en te bedenken dat je er zo niet wilt uitzien en je hebt een houvast om aan jouw doelen te werken.

12. Van gezond eten en genoeg bewegen kom je beter in je vel te zitten. Zowel letterlijk als figuurlijk! Je krijgt een mooiere haardos, een gezondere en vaak ook strakkere huid. Je mag dus verwachten dat je er mooier uit komt te zien. Heerlijk om naar uit te kijken en dus ook een prima motivatie!

Schrijf je in voor een wandel evenement en probeer daarvoor 2 keer per week te trainen op vaste tijden. Je zult zien dat je gemotiveerder bent om te bewegen met een doel. Eet daarbij ook nog eens gezond en de kilo’s kunnen er van af vliegen. Als je ook nog eens voor een goed doel gaat lopen, bijvoorbeeld een sponsorloop, kun je nog wat extra motivatie krijgen om het vol te houden.

13. Zoek een trainingspartner of sportmaatje om samen je doelen te bereiken. Een personal trainer kan je daar ook nog bij helpen, maar daar hangt wel een ander kostenplaatje aan. Door met zijn tweeën te gaan sporten en bezig te zijn met gezond eten blijf je elkaar motiveren. Je kunt bijvoorbeeld ook afspreken om voor elkaar gezonde maaltijden te koken en om de beurt bij elkaar “uit eten” te gaan.

Probeer jezelf een gezondere levensstijl aan te leren en laat je niet meer verleiden tot ongezonde gewoontes. Door gezond te leven heb je minder kans om in het jojo effect te belanden. Gezond eten en voldoende bewegen is de basis voor een gezonder lichaam.

Doorzetten en volhouden is het moeilijkste onderdeel van het afvallen en om de motivatie er in te houden heb je steun nodig. Sluit jezelf af voor negatieve reacties over hoe je er nu uitziet en laat ze maar eens een poepie ruiken door straks slanker en gezonder voor hun neus te staan. Soms is het niet gemakkelijk om gemotiveerd te blijven.

14. Whiskas dieet!

Een vrouw vertelde me over haar gegarandeerd succesvolle strategie die zij had ontwikkeld om van haar ongewenste kilo’s af te komen. Zij en haar vriendin hadden zich keer op keer vastberaden geworpen op het verliezen van gewicht, maar konden hun beloften telkens niet waarmaken. Uiteindelijk bereikten ze een punt waarop afvallen echt moest. Ze besloten elkaar en aan hun vrienden te beloven dat ze ieder een heel blik whiskas kattenvoer zouden opeten als het hun deze keer weer niet zou lukken!

Dus om elk vleugje lekkere trek te ontnemen vertelden deze twee vriendinnen aan iedereen wat hun belofte was en hielden ze twee blikken kattenvoer nauwlettend in het oog om zichzelf te herinneren aan hun belofte. Ze namen zelfs een klein formaat blikje kattenvoer mee in hun handtas. Ieder keer dat ze zin hadden om iets te veel of verkeerd te eten pakten ze het blik en lazen het etiket aan de zijkant waarop de ingrediënten stonden. Ze bereikten hun doel zonder enig probleem! Ze maakten het niet nakomen van de belofte pijnlijker dan wat dan ook.

Extra tips voor zwakke momentjes

Pas deze toe op momenten wanneer je geneigd bent om voor die slagroompunt te bezwijken:

15. Pas een bikini en bekijk jezelf in de spiegel. Zou jij op dit moment klaar zijn voor het strand? De volgende maaltijd schep je vast kleinere porties op.

16. Vraag jezelf tijdens het eten van een gebakje af of het nu eigenlijk echt de moeite waard is? Is deze caloriebom nu echt zo hemels? Vaak is het antwoord: Nee en daarmee zal een deel van je eetlust verdwijnen.

17. Als je iets lekkers eet dan moet het wel écht de moeite waard zijn. Sla alle middelmatige lekkere dingen af. Wees selectief.

18. Koop een kleiner bord voor jezelf. Kleinere borden leiden tot kleinere porties.

19. Laaf je aan salades en fruit en bedenk hoeveel gezonder je eet nu je besloten hebt iets aan de lijn te doen. Een weldaad voor je lichaam

20. Bedenk dat je van gezond eten ook mooier wordt. Een mooiere huid, mooier haar, mooiere nagels.

21. Beloof jezelf een klein cadeautje als er een pond of een kilo (het hangt van je doelstelling af) vanaf is.

22. Hang die strakke jurk die je niet meer past goed in zicht.

23. Trek (in je vrije tijd) de broek van vorig jaar weer eens aan. Niet voor eventjes maar de hele dag. Confronteer jezelf met de vetrolletjes die er vorig jaar niet waren.

24.Vat opmerkingen van mensen die vinden dat je dik bent geworden (waar bemoeien ze zich mee!) als een uitdaging op. Deze zomer zullen zij je benijden!

Als je de weekmenu’s van Mijn Gezond Advies volgt zal je merken dat afslanken en slank blijven niet moeilijk hoeft te zijn. Sterker nog, dat gezond en lekker eten de ideale combinatie is!

Met bovenstaande tips kan je direct aan de slag. Wacht niet tot morgen of maandag. Stop met uitstellen en start vandaag nog!

O ja, heel belangrijk! Maak even een foto van jezelf voordat je begint.

Vind je dit goede tips? Doe anderen een plezier en deel ze op Facebook.

Bedankt

Team Mijn Gezond Advies

Over de auteur

johandebruijn

Laat een reactie achter